Prva služba na Češkem

Prva služba na Češkem

”Višja strokovna šola Slovenj Gradec mi je preko programa Erasmus+ omogočila, da sem svojo prvo službo, po diplomi, opravljala na Češkem. Pridobila sem mnogo novih znanj, prijateljstev in tudi možnost nadaljnje zaposlitve na Češkem.”

Klavdija Ketiš, diplomantka programa Poslovni sekretar, Višja strokovna šola Slovenj Gradec

Že v drugem letniku študija na VSŠ Slovenj Gradec, smer Poslovni sekretar, sem se prijavila na razpis za opravljanje Erasmus+ prakse za mlade diplomante v tujini. Bila sem izbrana in po uspešno opravljeni diplomi mi je Erasmus+ koordinatorka VSŠ Slovenj Gradec Karmen Grudnik v sodelovanju s partnersko šolo VOŠ Časlav uredila možnost opravljanja trimesečnega dela v podjetju Dako-cz v Tremošnicah  na Češkem. Koordinatorka mi je pomagala tudi pri ureditvi bivanja, dobila sem Erasmus+ štipendijo in moja Erasmus+ izkušnja se je 1. 3. 2017 pričela.

Erasmus+ izkušnja mi je dala mnogo novih znanj. Podjetje Dako-cz izdeluje zavore za vlake, metroje in tramvaje po vsem svetu. Prvi teden so mi predstavili celotno podjetje, kjer sem lahko tudi sama opazovala, kako izdelujejo zavore in iz koliko različnih koščkov so sestavljene. Videla sem, kako zavore testirajo ter se seznanila tudi s trženjem njihovih izdelkov in spoznala oddelek prodaje. V podjetju Dako-cz sem nato delala tudi na oddelku, kjer se ukvarjajo z nakupom.

Ker je za Čehe značilno, da so sramežljivi pri govorjenju tujih jezikov, je bilo sprva sporazumevanje problematično. Vendar smo kmalu prebili led, jaz sem se začela učiti češko, sodelavci pa angleško. Na začetku sem jim pomagala urejati dokumentacijo, postopoma pa so mi zaupali vedno bolj zahtevna dela. Pomagala sem jim pri naročanju materialov. Iskala sem tudi nova podjetja, s katerimi bi lahko sodelovali.

V podjetju Dako-cz so se prvič srečali z udeleženko Erasmus+ prakse za mlade diplomante. Sodelavci v podjetju so bili mnenja, da je potrebno informacijo o možnosti Erasmus+  mobilnosti v tujini razširiti tudi po drugih podjetjih in tako sem skoraj vsak teden predstavljala svojo Erasmus+ izkušnjo, Slovenijo ter podjetje Dako-cz  v okoliških podjetjih in po osnovnih ter srednjih šolah v okolici Tremošnic. Podjetje Dako-cz je moje nastope izkoristilo kot način promoviranja in izboljševanja stikov z javnostjo. Tudi iz tega sem se veliko naučila in si posredno odpirala nove možnosti za zaposlitev.

Poleg dela na oddelku prodaje in nabave sem spoznala v podjetju in izven njega veliko dobrih ljudi, ki so mi z veseljem pomagali. Spoznala sem prečudovite prijatelje, ki jih nikoli ne bom pozabila. Koliko presenečenj so mi pripravili v službi, koliko veselja in naklonjenosti so mi izkazali! Čeprav sem bila na začetku tujka, sem kmalu postala del njihove delovne sredine in tudi del njihovih družin. Razkazali so mi veliko prečudovitih pokrajin in mest na Češkem, njihova arhitektura  me je vedno znova presenetila. Spoznala sem njihovo kulturo, njihove navade in češke specialitete.

Zaradi vsakodnevnega komuniciranja v angleškem jeziku sem svojo angleščino izpopolnila ter se naučila tudi osnovnega komuniciranja v češkem jeziku. Vsak dan sem doživela veliko novega ter pridobila nova znanja. O moji Erasmus+ izkušnji in delu v podjetju Dako-cz pa so celo poročali v njihovem lokalnem časopisu (Tremošnicke novinky).

Erasmus+ izkušnja je res koristna. Pomembno je, da VSŠ SG ne le pripravlja svoje študente za trg dela že z redno v vsakem letniku med študijem, ampak tudi, da s pomočjo Erasmus+ projektov pomaga svojim diplomantom pri prvi zaposlitvi. Tako so pomagali tudi meni. Podjetje Dako-cz mi je namreč po zaključku Erasmus+ mobilnosti ponudilo tudi možnost zaposlitve. Vseeno sem se odločila, da poskušam najprej najti zaposlitev doma. Prepričana sem, da mi bo pri tem pomagal tudi Europass certifikat, ki potrjuje, da sem opravljala trimesečno delo kot mlada Erasmus+ diplomantka na Češkem.