Od ideje do izvedbe

Od ideje do izvedbe

”Ob zaključku študija strojništva sem lahko realiziral idejo izpred nekaj let, ko še nisem imel dovolj znanja, ob diplomi pa je ideja postala izvedljiva. Skonstruiral sem PawPower – napravo za čiščenje pasjih tačk.”

Nejc Matelič, diplomant strojništva, Višja strokovna šola ICES

 

Skrbniki psov, ki živimo z njimi v stanovanju ali hiši, vemo kako nadležno je lahko, če psa spustimo v naš dom, ne da bi mu prej očistili tačke. V stanovanje namreč prinese ogromno peska, blata in ostale umazanije. Zato je ključno, da mu po vsakem sprehodu tačke umijemo. Celoten postopek čiščenja je dokaj dolgotrajen in neučinkovit, zato sem se pred nekaj leti domislil, da bi izdelal napravo, ki bi bila namenjena izkjučno čiščenju pasjih tačk. Vse je ostalo pri ideji, dokler nisem zaključeval študija strojništva z diplomo. Nikakor se nisem uspel odločiti, katero temo bi izbral. Po daljšem premisleku sem se spomnil na napravo, ki sem si jo zamislil pred leti, ko še nisem imel dovolj znanja. Na šoli so mi odobrili dispozicijo diplomskega dela z naslovom Naprava za čiščenje pasjih tac – od ideje do proizvoda za trg in takoj sem začel z delom. Ideja je bila izdelati napravo, ki bi bolje in hitreje očistila pasje tačke, obenem pa bi vsako tačko čistili s čisto vodo.

Najprej sem raziskal trg in ugotovil, da že obstaja vsaj 5 naprav, ki so namenjene izključno čiščenju pasjih tačk, vendar nobena ni ustrezala vsem zahtevam, ki sem si jih zadal. Naprava bo zgrajena iz dveh ločenih delov, prvi je namenjen čisti in drugi umazani vodi. Celotno napravo bo poganjala vodna črpalka, ki bo čisto vodo prečrpala do šobe, ta pa jo bo razpršila in očistila pasjo tačko. Umazana voda se bo sproti zlivala v drugi del naprave. Želim tudi, da bi bila naprava prenosna, torej neodvisna od priklopa vode ali elektrike. Naredil sem več konceptov naprave ter izbral najboljšega. Poiskal sem vse ustrezne dele za pravilno delovanje naprave in jih testiral. Želel sem, da ima voda na izhodu iz šobe ravno pravi pritisk, da tačko opere, obenem pa ne porabi preveč vode, saj sem želel, da bi z enim polnjenjem naprave lahko očistili vse štiri tačke.

Da bi napravo lahko prodal, sem moral zagotoviti tudi skladnost za zahtevami, ki veljajo v Sloveniji oz. EU. Izbral sem primerno tehnologijo za izdelavo ohišja naprave. Na koncu pa me je čakal še eden najpomembnejših delov celotnega uvajanja novega proizvoda na trg, to je poslovna analiza. Predvidel sem vse dejanske stroške, ki nastanejo v celotnem procesu izdelave naprave, in ugotovil, da bi pri prodajni količini 10.000 naprav v petih letih lahko posloval z dobičkom v višini nekaj tisoč evrov.