»Tjaša, ko boš ti študentka, si moraš pridobiti izkušnje v tujini.«

»Tjaša, ko boš ti študentka, si moraš pridobiti izkušnje v tujini.«

Zgodba študentke, ki se je odločila za opravljanje praktičnega izobraževanja preko programa Erasmus+…

Sem najmlajša od treh otrok in že od nekdaj sta moj zgled starejša sestra in brat. Oba sta v študentskih letih odšla na izmenjavo, celo večkrat. Vedno sta nazaj prišla z novimi izkušnjami in idejami ter s stavkom: »Tjaša, ko boš ti študentka, si moraš pridobiti izkušnje v tujini.« Ugotovila sem, da imamo Erasmus+ ponudbo na šoli. Odločila sem se, da se prijavim na uvodno prestavitev s Tino Mlakar, ki je bila kasneje moja šolska mentorica in velika podpora in spodbuda. Začela sem iskati praktično izmenjavo v tujini.

Pri iskanju dela sta me vodili vztrajnost in odločnost, da grem na izmenjavo. Po veliko neuspelih in nekaj uspelih odgovorih ter razgovorih sem se dokončno odločila za opravljanje prakse v glavnem mestu Češke – Pragi.

Pred odhodom sem si zaradi pandemije morala pridobiti kar nekaj potrdil za prehajanje meja in si poiskati sobo za bivanje v času izmenjave. Moj odhod naj bi bil 20. aprila 2021, vendar se je ta zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus (na dan, ko naj bi odpotovala) premaknil na 1. maj 2021. Ker sem se vseeno počutila dobro, sem pričela z delom na daljavo v Sloveniji.

V Prago sem s Flixbusom prispela kasneje, kot sem predvidevala, in sicer 2. maja 2021, v nedeljo zjutraj. Že skozi okno avtobusa sem videla prelepe pisane stavbe v starinskem stilu. Takoj sem bila navdušena nad mestom. Prispela sem v stanovanje, ki sem si ga delila še z dvema dekletoma, se hitro razpakirala in odšla v staro mestno jedro obiskat nekaj najbolj klasičnih čeških znamenitosti.

Podjetja in zaposleni so bili po večini takrat še doma oz. so delali od doma. Toda na mojo srečo so se stvari kmalu začele premikati v pravo smer in zaposleni so pričeli prihajati na delovno mesto. V podjetju je 150 zaposlenih in kar nekaj študentov iz tujine, kot sem bila tudi sama. Tako sem imela veliko priložnosti za spoznavanje novih ljudi z različnih delov sveta in posledično družbe za raziskovanje mesta, različna potovanja in doživetja.

Poleg dela v pisarni, ki je zavzemal večinski del mojega dneva, sem imela med vikendi čas tudi za druge aktivnosti in izlete, kot so obiski drugih mest na Češkem in v sosednjih državah (Karlovy Vary in Češki Krumlov, Berlin, Bratislava, Budimpešta). Ne glede na to, kako rada sem hodila na izlete v sosednje države, pa sem še vedno najraje preživljala vikende v Pragi v parkih, ki so čudovito urejeni, ali v starem mestnem jedru na pijači ali večerji s prijatelji iz Francije, Kolumbije, Peruja, Slovaške … Za vse se je našel čas.

Podjetje, kjer sem delala, je zelo multinacionalno, saj zaposleni prihajajo kar iz 27 različnih držav. S tem je bila na mojo srečo uradni jezik podjetja angleščina. Moja mentorica je bila zelo potrpežljiva in zelo dober zgled. Vključevala me je v vse aktivnosti in sestanke in me veliko naučila.

Iz Erasmus izkušnje sem se veliko naučila, ne le zaradi praktičnega dela, temveč tudi zaradi spoznavanja kulture narodov in navsezadnje same sebe. Nedvomno mi bodo tako izkušnja samostojnosti in izboljšana angleščina kot tudi boljše komunikacijske veščine pomagale pri nadaljnji poti, kjerkoli to bo – v Sloveniji ali v tujini.