Poslovni zajtrk na Bledu

Poslovni zajtrk na Bledu

Skupnost višjih strokovnih šol Republike Slovenije je v okviru aktivnosti Razvoj vseživljenjske karierne orientacije in svetovanja v višjem strokovnem izobraževanju, organizirala POSLOVNI ZAJTRK, ki je potekal v torek, 26. oktobra 2021 z začetkom med 9.30 in 13.00 v prvem in edinem šolskem hotelu v Sloveniji, Hotelu Astoria Bled, Prešernova 44, Bled.

Karierni dogodek je bil namenjen srečanju (mreženju) študentov in delodajalcev. Takšno srečanje med višješolci in delodajalci pa ni bilo organizirano samo na Bledu, ampak tudi v drugih krajih po Sloveniji in sicer v Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju.

Na Bledu so se slovenska podjetja iz gostinskega, turističnega in velneškega sektorja sestala s študenti, ki prihajajo na trg delovne sile. Med študenti in delodajalci so izvedli karierne razgovore, da bi izbrali delodajalca za opravljanje prakse in poznejšo morebitno zaposlitev.

Uspešno in učinkovito je tim študentov 2. letnika gostinstva in turizma in 1. letnik programa velnes, pod mentorstvom predavateljice Darije Cvikl organiziral in izvedel pogostitev na dogodku. 24 delodajalcev je opravilo poslovne razgovore z 120 študenti smeri turizem, gostinstvo in velnes.

Zbrane je uvodoma nagovoril direktor Višje šola za gostinstvo, velnes in turizem, mag. Peter Mihelčič, pred desetletji tudi sam diplomant te šole.

Dogodek so spremljale TV hiše in regionalni časniki, kakor tudi častni gostje:

  • Janez Fajfar, župan Občine Bled in nekdanji turistični delavec,
  • Katja Dovžak, predstavnica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport,
  • Alicia Leonor Sauli Miklavčič, generalna sekretarka Skupnosti višjih strokovnih šol RS,
  • Egon Pipan, predsednik upravnega odbora Skupnosti višjih strokovnih šol RS.

Po 90 sekundnem pitchmentu so se v razgovorih 1 na 1 povezali študentje in delodajalci, ter dorekli izvedbo PRI, ponekod pa tudi zaposlitvene priložnosti. Svoje karierne poti so predstavili študent Gregor Potočnik, zaposlen na JGZ Brdo, Vila Bled in eden najmlajših vodij kuhinj na protokolarni ravni v Sloveniji, študenta Tilen Juriča in Urban Lukan, oba sta že zaposlena v Hiši Franko. Koncept kratkih predstavitev je zelo učinkovit in pritegne študente, da podjetje obiščejo kasneje pri njihovem pultu.

Predstavili so se tudi dolgoletni poslovni partnerji, ki nudijo PRI in delovna mesta študentom VSŠ Bled.

Med udeleženci – delodajalci je bil veliko pozornosti deležen Bine Volčič, slovenski kuharski mojster, diplomant višje strokovne šole na Bledu.