Načini izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-cov-2

Načini izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-cov-2

Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije, 11. 9. 2021 sprejela Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-cov-2, ki je objavljen v uradnem listu RS, št. 146/21 in se začne uporabljati 15. 9. 2021.

Pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT)

PCT pogoj morajo izpolnjevati vsi zaposleni in tisti, ki opravljajo delo na kakšni drugi podlagi v vseh dejavnostih (razen v odloku določenih izjem) in tudi uporabniki teh storitev (Razen izjem, določenih v odloku).

Samotestiranje oziroma testiranje organizira delodajalec na delovnem mestu. Zaposleni izkazuje samotestiranje preko evidenčnega lista, ki je na voljo TUKAJ.

Predstojniki so odgovorni, da je na vidnem mestu objavljeno obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT za osebe, ki opravljajo delo ali so udeležene v okoljih ali dejavnostih v RS, in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje.

Samotestiranje študentov

Študentje obvezno izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v izobraževalni instituciji.

Prevzem testov

Študentom pripada pet testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih sami ali njihovi starši ali zakoniti zastopniki pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja in predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta.

Financiranje

Sredstva za izvajanje testiranja za zaposlene zagotavlja delodajalec, za študente pa se sredstva za  testiranje s testi HAG za samotestiranje zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije.

Zaščitne maske

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Kdaj uporaba zaščitne maske ni obvezna in vse ostale podrobnosti si lahko preberete TUKAJ.