Diplomanti višjih strokovnih šol blestijo v prvi izdaji Michelinovega vodnika

Diplomanti višjih strokovnih šol blestijo v prvi izdaji Michelinovega vodnika

Pred poletnim zatišjem Skupnost VSŠ predlaga nekaj kakovostnih destinacij za aktivno, edinstveno raziskovanje Slovenije po poteh naših nagrajenih diplomantov.

Slovenijo je junija letos zajela prava michelinova mrzlica. Vsi foodiji, lokalni pridelovalci hrane, vinarji in gostinci so se ozirali proti nebu in čakali na prve slovenske michelinove zvezdice. Slednje že 120 let po vsem svetu postavljajo na kulinarični piedestal najbolj prepoznavne protagoniste gostinstva v posamezni državi. Ena, dve ali tri zvezdice se podelijo tistim restavracijam, ki predstavljajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Zraven zvezdic pa Michelin v svojih vodnikih opozarja še na restavracije, ki so dobitnice Michelinovega krožnika ali naziva BiB Gourmand. Tudi ta naziva podeljujejo restavracijam, ki s svojo ponudbo kreativno predstavljajo okuse regije ter bdijo nad avtentično izkušnjo.

V prvi izdaji Michelinovega vodnika je ena slovenska restavracija prejela 2 zvezdici (chef Ana Roš iz Casa Franco), pet restavracij je prejelo 1 zvezdico, 37 restavracij je prejelo Michelinov krožnik in 9 jih je prejelo nagrado BIB Gourmand naziv.

V Sloveniji obstaja 8 višjih strokovnih šol, ki ponujajo 2-letni študijski program Gostinstvo in turizem. Vsaj štiri višje strokovne šole imajo šolsko restavracijo, ena pa šolski hotel. Večina jih tudi redno tekmuje na mednarodnih študentskih tekmovanjih, ki spodbujajo umetnost kulinarike. Zato ne preseneča, da prva izdaja Michelin Slovenija vključuje šolsko restavracijo in več alumnov nekaterih izmed teh šol.

Michelinov krožnik je tako prejela tudi šolska restavracija VSGT Maribor, Restavracija Sedem (https://sedem.si/sl/). To priznanje je rezultat intenzivnega dela s študenti ter visokih strokovnih standardov, ki jim sledi eden izmed najmlajših strokovnih timov, chef Sebastjan Plevčak, vodja strežbe Leon Marinič in vodja restavracije Tadej Ljubec s sodelavci.

Restavracija Sedem predstavlja gastronomski inkubator, kjer mentorji s študenti programa Gostinstvo in turizem izvajajo vse delovne procese, ki jih zahteva moderno zasnovana restavracija. Vsi mentorji so diplomanti VSGT Maribor, zato zelo dobro poznajo nivo in obseg strokovnih kompetenc, ki naj bi jih diplomant šole skozi študij pridobil. Strokovno delo mentorjev se zato zelo intenzivno prepleta tudi z delom pri strokovnih predmetih, saj se le tako doseže multiplikacijski učinek številnih specialističnih znanj in strokovnih preferenc, ki jih posamezni mentorji prinašajo v študijsko okolje in s tem skrbijo za razvoj visokokakovostnega kadra prihodnosti. Šola se preko projektnega dela in Restavracije Sedem tesno povezuje tudi z vsemi turističnimi deležniki na regionalnem in nacionalnem nivoju, kar dodatno vpliva na krepitev strokovnih veščin študentov. Morda je prav zato čas, da ob raziskovanju Slovenije najdete čas tudi za obisk destinacije Maribor – Pohorje in sedete v Sedem, nagrajeno šolsko restavracijo VSGT Maribor.

Med prejemniki Michelinovih zvezdic je več alumnov višjih strokovnih šol za gostinstvo in Turizem v Mariboru, na Bledu in v Ljubljani. Med njimi sta tudi Jorg Zupan, Atelje Ljubljana (ena Michelinova zvezdica, Maribor alumni) in Luka Jezeršek, Dvor Jezeršek (Michelinov krožnik, Maribor alumni).

Odlični diplomanti VSŠ Bled, ki so prejeli Michelinove nagrade so, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, prejemnik ene Michelinove zvezdice, in prejemnika nagrade Michelinov krožnik, Simon Bertoncelj, vodja kuhinje Grand hotela Toplice Bled ter Igor Jagodic, vodja kuhinje restavracije Strelec Ljubljanski Grad.

Z nagrajenimi diplomanti vseskozi tesno sodelujemo. So odlični mentorji našim študentom na praktičnem izobraževanju in somentorji pri pripravi diplomskih del. S kreativnimi idejami in sugestijami pomagajo študentom pri pripravah na različna kulinarična tekmovanja na državni in mednarodni ravni. S svojimi strokovnimi znanji pomagajo pri izvedbi različnih gastronomsko-kulinaričnih projektov in posvetov. Vedno so pripravljeni za sodelovanje in so nasploh odlični promotorji VSŠ Bled.

Tudi na BIC Ljubljana, VSŠ, ki je s programom Gostinstvo in turizem med najmlajšimi višjimi strokovnimi šolami, saj ta študij izvaja šele od l. 2008/09, se lahko pohvalijo s prejemnikom nagrade Michelin – Bib Gourmand. Njihov diplomant Mojmir Marko Šiftar, vodja kuhinje Restavracije Evergeen, je med mlajšimi prejemniki nagrad Michelin in se trenutno že pripravlja na nove poslovne izzive v Ljubljani. Z BIC Ljubljana je v stalnih stikih, saj svoje znanje in veščine pogosto deli z novimi generaciji študentov na njihovih vajah. Je tudi mentor študentom pri praktičnem izobraževanju ter sodeluje v različnih šolskih projektih, kot je mednarodna strokovna konferenca v organizaciji BIC Ljubljana.

Povzeto po besedilu Mojce Polak, VSGT Maribor

Iskrene čestitke za vrhunske dosežke!