Posvet o kakovosti v visokem šolstvu: Od minimalnih standardov k odličnosti

Posvet o kakovosti v visokem šolstvu: Od minimalnih standardov k odličnosti

V torek, 7. maja 2019, je na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v Ljubljani potekal posvet o kakovosti v visokem šolstvu Od minimalnih standardov k odličnosti.

Posvet sta organizirali Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU).

Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, je opozoril, da bi temelj kakovosti morala predstavljati meritokracija – kdor dela več in/ali bolje, bi moral biti ustrezno nagrajen in imeti višji status.

Nekdanji rektor Univerze v Cambridgeu, sir Leszek Borysiewicz, je izpostavil, da je med ključnimi principi univerz akademska svoboda, ki pa zahteva dosledno odgovornost institucij za kakovost in finančno stabilnost. Med izzive visokošolskega prostora sodijo financiranje, osebje, upokojevanje in zakonodaja (imigracijski zakon in visokošolski zakon). Izzivi odražajo globalno nestabilnost razmer. Univerza v Cambridgeu je vodilna na področju tehnološih inovacij, letno ima več kot 2 milijardi letnega prometa, pri čemer zgolj 20 % predstavlja državno financiranje, preostali delež pa prispevajo partnerstva z zasebnimi podjetji in različne donacije.

Dr. Franci Demšar, direktor NAKVIS-a, je predstavil raziskavo o doseganju odličnosti med deležniki v slovenskem visokošolskem prostoru, v sklopu katere je izpostavil tudi DOBO kot edino institucijo, ki ponuja celovit e-študij.

PROGRAM in več informacij o dogodku najdete na tej povezavi.

 

Vir: SAZU